Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Ricardo Semler hype

artikel

26 / 02 / 2013

In Nederland zijn meer ‘Semlers’ dan je denkt. Zij ondernemen zonder direct zichtbaar te zijn vanuit gewone principes die vanuit huidige maatstaven niet normaal zijn. Namelijk vanuit vertrouwen, vakmanschap, geloof in elkaar en openheid. Om er maar eens een paar te noemen. Met succes. Al jaren.

VPRO’s regisseur Kees Brouwer interviewde Ricardo Semler thuis in Brazilië. Wij konden daar op maandag 4 februari een uur lang van genieten tijdens VPRO’s Tegenlicht.

De reacties op twitter logen er niet om. De felheid, de veelheid, de uitgesproken meningen spraken boekdelen. Het enthousiasme, het ongeloof en de boosheid vochten tegelijk om aandacht. Hier is dus iets aan de hand. Er blijkt behoefte te zijn aan een slag van ‘controle’ naar ‘vertrouwen’. Maar hoe? Daar lopen de beelden uit een.

Ricardo Semler met zijn Semco wordt neergezet als iets nieuws. Maar is dat ook zo. Het boek ‘Maverick’ is van 1993, twintig jaar geleden. Ricardo’s eerste ervaringen dateren van dertig jaar terug. Ook in Nederland zijn vergelijkbare voorbeelden al lang aanwezig. Over BSO, opgericht in 1976, wordt al jaren gesproken. Actueel en regelmatig in het nieuws zijn Buurtzorg, Finext en Kesselaar.

De laatste twee waren de casus in de uitzending van Tegenlicht maandag 18 februari. De livechat na afloop was de moeite waard. Los van de druk van de strakke regie en camera’s kwamen Wim Heuvelman en Rene Kesselaar authentiek over. Congruente verhalen en voorbeelden. Krachtig door hun eenvoud.

Dan valt op hoe universeel de grondprincipes van Ricardo en anderen zijn. Een bouwbedrijf of een adviesonderneming, het maakt niet uit want het gaat om de menselijke maat. Hoe natuurlijk kan het zijn!

Onderliggend zitten puur menselijke waarden. Het kon wel eens meer dan een hype zijn.

3 reacties

 1. 27 / 02 / 2013

  Ha Fokke, Dank voor je inspirerende blog. Ik moest bij het lezen denken aan een link die ik vandaag of gisteren tegenkwam tav een Innovatie Hype Cycle. http://innovatie.kennisnet.nl/kennisnet-innovatie-hype-cycle-waar-staan-nieuwe-technologieen/ Wat ik van die Hype cycle meeneem is dat er soms een te hooggespannen verwachting is (de hype), dat daarna de attentiewaarde wat terugzakt, maar dat er daarna wel degelijk een structurele verschuiving heeft plaatsgevonden. It ain’t over after the hype! Heart-alike, Guido

  • 11 / 03 / 2013

   Dag Sjoerd, dank voor je tip. Ik heb het artikel met genoegen gelezen.
   Het is heerlijk te ontdekken dat steeds meer ondernemingen en organisaties ideeën a la Ricardo Semler oppikken en er wat in de eigen omgeving mee doen. En blijkbaar met succes.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

6 + 1 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management