Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Niet langer zoeken naar Utopia

artikel

18 / 02 / 2013

Van de ene crisis in de andere rolden we de afgelopen jaren. Dagelijks staan de krant voorbeelden van slecht management en fraudezaken in zorg, onderwijs, overheid, bouw, woningcorporaties. Deze winter realiseerde ik me hoe moe ik was van de wereld waar ik in leef. En ik ben niet de enige. Veel mensen om me heen lijken murw en uitgeput. Hoe kun je jezelf motiveren om pijnlijke bezuinigingen door te voeren op je afdeling terwijl de top van je bedrijf geld verspilt of in eigen zak steekt?

In de stroom van wensen en voornemens van rond de jaarwisseling vroeg ik me af waaraan ik eigenlijk de hoop ontleen dat de wereld er dit jaar beter uit zal zien. Misschien komt dat doordat ik ben opgegroeid in een tijd en milieu waarin de meeste mensen geloofden in de mogelijkheid van een betere wereld. Dat optimisme is altijd een belangrijke drijfveer geweest in mijn werk. Ik vind het vanzelfsprekend dat morgen beter kan zijn dan vandaag en dat ieder individu daarin een verschil kan maken. Dat leidt ertoe dat ik telkens weer begin aan een nieuw project of me verdiep in een nieuwe benadering. Ik ga ervan uit dat mijn werk eraan bijdraagt dat organisaties menselijker bestuurd worden waardoor medewerkers plezieriger en zinvoller kunnen werken. Ik geloof, kortom in vooruitgang. Niet zozeer in materiële of technologische vooruitgang, maar in vooruitgang van de menselijke soort, die haar zwaktes op den duur zal overwinnen.

Oververmoeide wereldverbeteraars
Volgens Margaret Wheatley (So far from home) zijn we zo moe omdat we proberen iets te bereiken dat onmogelijk is.  We bevinden ons in een wereld die eigenlijk niemand heeft gewenst. Roeiend tegen de stroom in doen we nog harder ons best om haar te veranderen. Maar de wereld is niet rationeel, stelt zij. De krachten die momenteel werkzaam zijn in de wereld zijn volgens haar niet tegen te houden. Hebzucht, eigenbelang, macht en zelfbehoud aan de top van instituties en bedrijven overvleugelen andere waarden als compassie, gemeenschap en menselijke maat.  We moeten daarom ophouden de wereld te verbeteren. De uitdaging van de crisis is om te leren aanvaarden wat er is: zowel de rijke, zinvolle ontmoetingen tussen mensen als de duistere streken die mensen elkaar leveren.

Hoezo vooruitgang?
Het is waar. In grote, multinationale ondernemingen is de zichtbare vooruitgang vooral van materiële en technologische aard. Ik weet dat ondanks het eindeloze streven van professionals naar betere zorg veel mensen ervaren dat de kwaliteit van de zorg juist achteruit gaat. Ik heb zelf  ervaren dat kostbare initiatieven om het werkklimaat te verbeteren, in een klap teniet werden gedaan door een zoveelste reorganisatie. Waarom blijf ik dan onverminderd geloven in vooruitgang, zelfs te midden van talloze voorbeelden van het tegendeel? Ook al weet ik dat juist idealisme kan leiden tot normering en dictatuur? Misschien wil ik niet aanvaarden dat er geen vooruitgang bestaat, dat gouden eeuwen van beschaving en perioden van barbarij, waarin het slechtste van de mens lijkt te heersen elkaar voortdurend afwisselen. 

Moe van economische groei
Ook econoom Umair Haque signaleert in zijn column voor Harvard Business Review een crisisvermoeidheid, maar volgens hem is die het gevolg van het vruchteloos najagen van  luchtspiegelingen, het ‘meer, verder, beter’ van onze consumptiemaatschappij. Niet zozeer ons idealisme, maar onze zucht naar materiële bevrediging is waar we moe van zijn. Hij ziet in de vele crises een kans om onze menselijke natuur meer te omarmen. Niet groei in economische zin, maar ontwikkeling van onze sociale, fysieke, emotionele en spirituele eigenschappen.

Mens zijn
Volgens hem moeten we – om de verstarde en achterhaalde instituties heen – gaan leven naar de nieuwe paradigma’s die aan het ontstaan zijn: andere principes als grondslag voor economie en politiek, andere criteria om bedrijven op af te rekenen, nieuwe opvattingen over wat welvaart is. Inderdaad zijn er steeds meer individuen die noch als een Don Quichote zich doodvechten, noch als een Calimero bij de pakken neerzitten, maar uit de instituties stappen en leven vanuit hun waarden. Ze zetten een stadsboerderij op, ontwerpen een eigen wijk, brengen hun geld onder in een collectief fonds, ze consuminderen en zetten zonnepanelen op de school in de buurt, beginnen een eigen bedrijf, enz.

Geen grote omwenteling, maar miljoenen kleine revoluties van individuen die nastreven wat zij belangrijk en zinvol vinden. Daaraan ontleen ik hoop. Met hun keuzes in het hier-en-nu dragen deze eigenzinnige mensen actief bij aan een nieuwe wereld. Niet om de wereld te verbeteren, maar om volledig mens te zijn. Om aandacht en geduld te hebben, zinvol werk te doen, te leven in verbinding met anderen en met de natuur en om lief te hebben. Niet ooit in Utopia, maar vandaag. Nu.

Bron: Het Nieuwe Organiseren

3 reacties

 1. Pingback: Niet in Utopia | Duurzaam Nieuw Organiseren | Nieuw Werken | Scoop.it

 2. 25 / 02 / 2013
  Ronald Baaijens

  Mooie wijze woorden: ‘Met hun keuzes in het hier-en-nu dragen deze eigenzinnige mensen actief bij aan een nieuwe wereld. Niet om de wereld te verbeteren, maar om volledig mens te zijn.´

  • 26 / 02 / 2013

   Mooi persoonlijk verhaal Lenette, waarin je jezelf overtuigt om ondanks je optimisme realistischer te worden. Goed plan, want de mens blijkt door de bank genomen niet meer dan een vrij domme diersoort die niet verder kijkt dan zijn stadstuin groot is of zijn kabinetsperiode lang.
   Binnen onze eigen bescheiden invloedssfeer mooie initiatieven ontwikkelen en zo doende positief en zinvol bijdragen is the best we can do lijkt me …

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

13 − = 3

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management