Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Dictatuur van de bureaucratie

artikel

08 / 02 / 2013

Iedereen is zich bewust van de economische crisis en allen zijn we op zoek naar een oplossing. Het politieke beleid werkt vooral aan bezuinigingen. Deze eenzijdige aanpak werkt averechts omdat daarmee de eigen creativiteit en verantwoordelijkheid van de mensen sterk beperkt wordt. Een andere minstens even grote destructieve crisisfactor wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. Dat is de macht van de bureaucratie, die zich vaak ontplooit als een dictatuur waarbij elke democratische inbreng in de kiem wordt gesmoord.

Het overheidsapparaat is van groot belang maar kent ook een destructieve keerzijde: de anonieme dictatuur van de macht. Het overheidsbeleid wordt vastgelegd in besluiten en reglementen die doorgaans weinig ruimte bieden voor inspraak. Verschillende kabinetten hebben geprobeerd de wildgroei van het overheidsapparaat met zijn regelgeving in te dammen, maar tevergeefs. De anonieme macht van machtshebbers heeft al te diep wortel geschoten in vastgelegde procedures. Onder het mom van een rechtstaat heeft zich een bureaucratie ontplooid, die zich niet bewust is van haar verstikkende kracht op de vrijheid, creativiteit en verantwoordelijkheid van de burgers. Bureaucratie is in zijn botte uitvoering verstikkend voor het menselijk welzijn, verstikkend voor de zorg, verstikkend voor het onderwijs, verstikkend voor het ondernemerschap en verstikkend voor bijna alle opbouw en vernieuwing.

De Algemene Rekenkamer merkt op dat de stevige controle op de uitvoering van de regelgeving in het MBO, een forse administratieve last betekent voor de opleidingen waar het onderwijs niet beter van wordt. De sancties zijn disproportioneel en er zitten volgens de Algemene Rekenkamer veel haken en ogen aan de manier van toezicht. Er is weinig ruimte voor de eigen inspiratie, flexibiliteit en deskundigheid van het onderwijzend personeel om de jeugd te vormen. Hetzelfde geldt in de zorg, waar de administratieve taken zoveel tijd opeisen dat er weinig tijd over blijft voor de kerntaak van de zorg, dat is de heling van de mens. In de huisvesting wordt radicaal het reglement gehandhaafd van uitzetting na drie maanden betalingsachterstand, zonder rekening te houden met het recht van ieder mens op woonruimte.

De bureaucratie biedt vaak geen ruimte voor een gesprek, want het gaat om een voorschrift waaraan we ons gewoon moeten houden. De overheid neemt beslissingen omwille van het algemeen belang en legt die vast in richtlijnen. Afspraken worden richtlijnen die men heeft te volgen. Deze goed bedoelde richtlijnen worden zo benadrukt dat ze een doel op zich worden met een averechts effect. De mensen zijn er voor de wet en de wet is er niet voor de mensen.

De mensen worden gedigitaliseerd als onderdeel van de wetgeving en gemechaniseerd als machinedeel van het bestuur. De staat heeft als wetgever de taak alles te regelen zoals de zorg, het onderwijs, de huisvesting, de inkomens en pensioenen, maar vaak zonder de nodige professionele deskundigheid. Er is weinig ruimte voor de eigen creativiteit en verantwoordelijkheid van de burgers. In dit proces verstart de democratie tot een machtstrijd en loopt uit op anarchie zoals Plato opmerkt. De redding kan komen door een beleid onder leiding van een spirituele openheid voor de zingeving.

 

1 reactie

 1. 12 / 02 / 2013

  Dag Paul,
  ben ‘t meer dan roerend eens met je betoog, maar kunnen we wellicht ervaringen delen om (op onderdelen) die creativiteit verlammende bureaucratie te ondermijnen??
  Miriam

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 78 = 88

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management