Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: Insecten

artikel

12 / 02 / 2013

Insecten hebben maar kleine hersentjes, waarmee ze enigszins  kunnen waarnemen en reageren op prikkels. Toch zijn ze bijzonder goed in staat om te overleven in deze complexe wereld. De beperkte talenten en mogelijkheden die ze hebben worden blijkbaar goed benut! Zo lazen we onlangs in de Volkskrant dat de Namibische woestijnkever  zichzelf in leven weet te houden door nachtelijk waterdamp op zijn schild te verzamelen en dat naar zijn mond te laten rollen. Van de mestkever is bekend dat hij in leven blijft door zijn buit rechtstreeks  in de juiste richting te rollen die hij bepaalt aan de hand van de zonnestand. Het zou de moeite waard zijn om aan het uitgebreide arsenaal aan overlevingstechnieken van de oudste insectensoort, de mieren, een apart blog te wijden;

zie bv ook: http://youtu.be/qOe5Lmyyxiw   De bijgevoegde muskusboktor heb ik vooral gebruikt  omdat het zo’n beauty is, en schoonheid is een andere belangrijke inspiratiebron in de natuur, maar daarover later 😉

Terug naar nieuw en duurzaam organiseren.  In onze organisatie benutten we kwalitatieve strategische personeelsplanning als instrument om het mogelijk te maken dat iedere medewerker zijn talenten kan benutten. Op organisatieniveau is duidelijk, net als in de insectenwereld, welke prestaties geleverd moeten worden en welke doelen we in het vizier hebben. En zoals Annelies Oosterhof terecht constateerde in haar blog “ dweilen en schoonhouden”  zijn die doelen uiteraard strategisch, organisatie breed en samenhangend. Op persoonsniveau niveau wordt bekeken en in kaart gebracht welke rol (verbreding, verdieping, beweging etc.) de komende tijd het best past bij de levensfase en de mogelijkheden van de individuele  medewerker. Hiermee wordt de juiste ontwikkelrichting  voor medewerkers bepaald, wordt boventalligheid voorkomen en worden mensen duurzaam en naar tevredenheid ingezet. Deze manier van werken en afstemmen van macro op microniveau is een forse klus en vraagt strategisch vermogen en inlevingsvermogen van leidinggevenden en flexibiliteit van medewerkers, maar het is een dankbare manier om in gezamenlijkheid enthousiast overeind te blijven en onze stad blijvend goed te bedienen, ook in tijden van forse bezuinigingen.

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 86 = 92

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management