Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Zoek de verschillen…

artikel

14 / 01 / 2013

‘Zoek de verschillen’, stond er achter op het pak hagelslag dat voor mij op de ontbijttafel stond. Met daaronder twee ogenschijnlijk identieke plaatjes. Voordat ik er erg in had, waren mijn hersens al geroutineerd aan het werk: het mannetje op het linker plaatje heeft een rode stropdas om, op het rechter een groene. En er ontbreekt een wolkje en (zoals altijd!) een knoop. Ik had nog niet alle tien verschillen gevonden of mijn jongste zoon griste het pak onder mijn neus weg, voor dezelfde exercitie.

Zoek de verschillen, een vertrouwd spelletje.
We zijn er van jongs af aan in getraind: we zijn uitstekende patroonherkenners. Onze aandacht gaat automatisch uit naar datgene wat afwijkt, naar wat vreemd, weird, raar is. Het pak hagelslag deed me ineens beseffen hoe vanzelfsprekend dit is. En direct ook hoe bizar dat eigenlijk is, deze focus op de afwijking, op het abnormale.

Dat doen we niet alleen met plaatjes op het pak hagelslag, maar ook met elkaar. In de samenleving, in organisaties: ‘wat jij doet of zegt wijkt af’. En dat is doorgaans niet de bedoeling. Sterker nog, dat is vervelend. Elke organisatie heeft ongeschreven – en doorgaans ook geschreven regels – over wat done en not done is. ‘Doe als de rest,’ is de uitnodiging die ervan uit gaat. Want wat anders is, is onbekend. En onbekend maakt onbemind.

Zoek de overeenkomsten
Stel nou, dat we de boel eens omdraaien en onszelf gaan trainen in ‘zoek de overeenkomsten’? Lijkt me een boeiende, maar ook lastige opgave. Dan moeten we voorbij gaan aan het oppervlakkige, zichtbare. Aan wat mensen doen of zeggen. Dan wordt het de uitdaging om juist te ontdekken waarin we eigenlijk hetzelfde zijn. Op zoek gaan naar dieper liggende waarden, doelen en drijfveren. Naar overeenkomsten die er aan de buitenkant misschien niet meteen vanaf te zien zijn.

Onlangs gaf ik een lezing in het kader van het samenwerkingverband tussen drie gemeentelijke organisaties. Ze vroegen om een lezing over vertrouwen – de smeerolie voor samenwerking. Er waren immers behoorlijk wat verschillen te overbruggen tussen de drie organisaties, die dmv een cultuurscan inzichtelijk waren gemaakt. Tijdens de lezing vroeg ik iedereen om eens met iemand uit één van de andere gemeentes te delen waar hij of zij zich als ambtenaar kwaad over maakte, ‘pissed off’ over was, en echt iets aan wilde doen. Het effect was verrassend: in veel gevallen bleken beide verhalen grote overeenkomsten te hebben. Blijkbaar waren het dezelfde dingen die hen aan het hart gingen. Alleen pakten mensen dat binnen verschillende organisaties op een andere manier aan. In termen van Siinek: dezelfde ‘why’, alleen een andere ‘how’. Als we eerst de overeenkomsten weten te vinden, een gedeelde ‘why’, dan krijgen de verschillen ook een andere betekenis. Die kunnen we dan als aanvullende, complementaire krachten zien: waardevol, in plaats van vreemd en lastig.

Zoek de overeenkomsten. Als je niet eerst de overeenkomsten vindt, kun je nooit samen het verschil maken.

6 reacties

 1. Pingback: Video: We are all one | Duurzaam Nieuw Organiseren

 2. 15 / 01 / 2013

  Prachtige quote, Jacky: “Zoek de overeenkomsten. Als je niet eerst de overeenkomsten vindt, kun je nooit samen het verschil maken.” #diversiteit

 3. 16 / 01 / 2013
  Eelke Pol

  Je zet ons aan het denken Jacky! Je hebt gelijk, veel energie gaat zitten in het zoeken naar verschillen. Terwijl overeenkomsten zoeken leidt tot verbinding. Ik zie ook veel raakvlakken met het TRUST-concept: tweezijdig, ruimte, uitdagend, support en transparant. Ook dat gaat uit van overeenkomsten. Leuk, succes met je blog!

 4. 16 / 01 / 2013

  Ha Jacky, er zit nog een mooie gelaagdheid in. Elk systeem groeit door het integreren van de verschillen. System Centered Theory vertelt daar mooi over. Uiteindelijk is het adagium: zoek de overeenkomsten in de verschillen en de verschillen in de overeenkomsten. Dan krijg diversiteit en eenheid en dan krijg resilience. Organisatie en mensen die weerbaar zijn en groeien.

 5. 17 / 01 / 2013
  rachel

  Mooi geschreven. Ik zeg: zoek de overeenkomsten en omarm de verschillen
  Ook de verschillen bij anderen maken je eigen wereld groter.

  • 21 / 01 / 2013

   Beste Jacky,

   mooi gezegd.
   De verschillen maken het wel interessant. “Wat leuk dat jij de dingen zo anders doe dan ik of zo anders ben als ik. Zullen we het daar eens even over hebben?”
   Hoe sta je op “eigen grond” zodat je met de verschillen om kunt gaan.
   De overeenkomsten maken de verschillen wel meer zichtbaar. Dat vind ik boeiend!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

45 + = 48

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management