Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: de patronen van korstmossen

artikel

04 / 01 / 2013

Los van het feit dat korstmossen in hun bestaan afhankelijk zijn van hun innige relatie met algen, zoem ik even in op de schoonheid en de groeipatronen van korstmossen. ’t Bijzondere in mijn beleving is, dat ze ondanks hun grote variëteit, onmiddellijk te herkennen zijn. Ze groeien in alle rust vanuit een kern in de vorm van rondingen met allerlei aanhangsels en in de prachtigste kleuren. Je komt ze tegen in streken waar de lucht lekker schoon is, want uit de lucht halen ze hun voeding. Bijgaande korstmos vond ik afgelopen zomer langs de kust op Guernsey, maar dat terzijde.

Terug naar ons mooie doel van het duurzame nieuwe organiseren, zit voor mij de inspiratie in de combinatie van richting en vrijheid die patronen bieden. Organische ontwikkeling en samenhang zijn leidende principes als het gaat over duurzaamheid en essentiële elementen van patronen. In tegenstelling tot structuren is het concept van patronen minder rigide,  waardoor er ruimte voor ontwikkeling is en er een prachtig resultaat kan ontstaan wat niet op voorhand precies aan te geven is.

Een projectleider die middelen (zuivere lucht) en richtinggevende kaders (patronen), maar vooral ook vrijheid en vertrouwen meekrijgt, komt ongetwijfeld tot onverwachte en kleurrijke resultaten die we in deze tijden van complexe vraagstukken goed kunnen gebruiken…

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 3 = 7

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management