Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Werkelijk leiderschap start waar grenzen beginnen

artikel

18 / 12 / 2012

Leiderschap stopt helaas vaak waar grenzen beginnen. En dat is niet wat we nodig hebben om de snelheid van veranderingen bij te benen. De netwerken waarin we leven en werken zijn breed en diffuus. De kern van leiderschap wordt daarmee ‘het vermogen om de grenzen tussen netwerken op te rekken en te overbruggen (boundary spanning)’. In het boek ‘Boundary Spanning Leadership’ (van CCL, Centre for Creative Leadership) beschrijven de auteurs welke grenzen we te overbruggen hebben en wat een leider daarvoor nodig heeft. In onderstaand plaatje zie je de vijf belangrijke type grenzen die zij aangeven. Het percentage geeft welke grenzen top executives op dit moment belangrijk vinden om te overbruggen:

 

 

 

 

 

Om complexe vraagstukken te beantwoorden, zullen we over deze grenzen heen relaties moeten bouwen en kennis moeten uitwisselen. Ik merk in mijn eigen praktijk dat dit bij veel organisaties makkelijker gezegd dan gedaan is. Doordat teams en afdelingen jarenlang als zelfstandige units zijn aangestuurd en individuen kennis als macht ervaren en terughoudend zijn om deze te delen met anderen. In het paradigma anno 2012 is de macht van kennis echter gedevalueerd. Kennis is overal beschikbaar, de werkelijk macht is om de toegang tot gebundelde kennis te verwerven. Mensen met verschillende expertise bij elkaar te brengen en uitwisseling te stimuleren. En dit vindt plaats op de grens tussen verschillende groepen.

‘Boundary-spanning’ leiderschap vraagt dus de verschillen te overbruggen, maar ook om te zijn en faciliteren op de grens van de verschillen. De plek waar we het even niet weten en verschillende waarheden samen komen. Waar we strategische allianties aangaan, bouwen aan duurzame relaties, onderhandelen, beinvloeden en onderliggende motieven, rollen en verantwoordelijkheden proberen te begrijpen. Deze plek is door Prof. dr. Andre Wierdsma zo mooi ‘de plek der moeite’ genoemd.

Hoewel 86% van de door CCL ondervraagde top managers aangeeft dat deze vaardigheid voor leiders ontzettend belangrijk is, geeft slechts 7% aan hier erg effectief in te zijn (zie onderstaand plaatje en artikel in pdf voor meer informatie). Er is dus nog een wereld te winnen.Werkelijk leiderschap start waar grenzen beginnen. Dus: co-creatie, inclusiviteit, creativiteit, oordeel uitstellen, lef, openstaan, waarheden uitdagen, flexibiliteit, spanningen, daadkracht, onzekerheid, conflicten, dilemma denken, uitersten verbinden, etc.

De uitdaging: hoeveel diversiteit kun jij aan als leider?    

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van de boeken ‘Normaal is anders!’ (in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’) en Wow! Wat een verschil.

3 reacties

 1. Pingback: Werkelijk leiderschap start waar grenzen beginnen | Duurzaam Nieuw Organiseren | Ontmanagen | Scoop.it

 2. 18 / 12 / 2012

  Critical gap tussen 86% die verschillen overbruggen belangrijk vinden en 7% die van zichzelf vindt dat ze effectief verschillen kunnen overbruggen. Belangrijke managers-gap…

 3. Pingback: Werkelijk leiderschap start waar grenzen beginnen | Duurzaam Nieuw Organiseren | kwalitisme

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

13 + = 16

Laatste reacties

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management