Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Paaseiland: een perspectief op duurzaamheid

artikel

24 / 12 / 2012

Rapa Nui, een eiland in de Grote Oceaan zo groot als Texel. Het is één van de meest verlate plekken op Aarde: het dichtstbijzijnde bewoonbare eiland is zo’n 2.075 kilometer varen. Het eiland en z’n bevolking spreekt tot de verbeelding door de beelden die door een hoogbeschaving zijn achtergelaten. Wat we weten is dat er tussen 1250 en de 18e eeuw niet vierduizend mensen op het eiland woonden, maar tien- tot vijftienduizend. Wetenschappers, zoals wel vaker het geval is, zijn het niet met elkaar eens hoe het aantal inwoners zo gedecimeerd is geraakt. Was het bevolkingsimplosie door ontbossing, uitroeiing van vogelkolonies, stammenstrijd, of was het eerder slavenhandel of een rattenplaag? We zullen het misschien wel nooit weten.

Prachtig eiland
Paaseiland is een vruchtbare analogie voor onze huidige tijd op planeet Aarde. Vanuit de ruimte komt iedere astronaut tot het inzicht dat de Aarde een prachtige blauwe knikker is in een zee van niets. Metaforisch is de Aarde een eiland in de ruimte. Bewoonbaar en leefbaar in een omgeving die dat niet is en met een hele grote afstand tot andere, mogelijk leefbare, plekken.

Over leefbare plekken gesproken: daar is recent en goed nieuws over te melden. Op 19 december 2012 zijn er twee waarschijnlijk bewoonbare planeten ontdekt rondom de zon-achtige ster die het dichtst bij ons staat: Tau Ceti. Tau Ceti is ongeveer 12 lichtjaar van ons verwijderd, een slordige 113.526.336.000.000 kilometer. Als ons snelste ruimteschip een maximum snelheid van 75.000 kilometer per uur kan halen dan zijn we 172.795 jaren onderweg om er te komen.

Achteraf bezien
Als de Rapa Nui in de 18e eeuw al moedeloos werden om met hun kano’s 2.075 kilometer te varen, hoe moedeloos zouden zij dan vandaag de dag zijn als ze 6911 generaties op weg zouden moeten gaan om te kunnen overleven? Welk advies zou de kapper van de laatste boom op Rapa Nui ons nu meegeven? “Op is op”? ,of: “wat non-renewable is (olie, kolen, planten- en diersoorten), komt écht nooit meer terug als het op of uitgestorven is”?

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

4 + 3 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management