Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Oud & Nieuw

artikel

13 / 12 / 2012

Onmogelijk?

Al een tijdje vraag ik me af of we van bestaande organisaties niet iets onmogelijks vragen. Ik luister naar directies die voelen dat zij met hun organisatie in een crisis zitten en hopen en erop vertrouwen dat deze fase ook weer een keer overgaat. Dat de economie weer gaat groeien, dat de bestaande verdienmodellen het weer gaan doen, dat ze weer uit de voeten kunnen met business as usual. En eerlijk gezegd snap ik dat. Als je ervaart dat je ‘in de crisis’ zit, moet je geloven dat er ook een ‘uit de crisis’ bestaat. Een belangrijk doel zal dan zijn de tussenliggende fase zonder al te veel kleerscheuren door te komen, lees in veel gevallen te kiezen voor een periode van reorganisaties en krimp. Wie geknipt wordt, moet immers stil zitten. Dat doen we thuis toch ook, even de hand op de knip, wachten op betere tijden. En in dat gelaten wachten op betere tijden waar alles weer als vanouds zal zijn, ligt wezenlijke vernieuwing niet voor de hand. Waarom zou je.

Nieuwe initiatieven

Het bijzondere van onze tijd is, is dat er buiten de bestaande instituties ook van alles gaande is. Er ontstaan in hoog tempo nieuwe ‘het moet anders’ initiatieven. Groepen die  experimenteren met andere manieren van organiseren, met andere verdienmodellen gebaseerd op andere uitgangspunten. En veel van die initiatieven lijken daarin te slagen. Wat doen zij precies en hebben bestaande organisaties daar wat aan?

Derk Hueting en ik hebben drie van die initiatieven geprobeerd te doorgronden. Wat werkte, wat mislukte echt, welke lessen geven zij mee? En hoe kunnen die lessen mensen in bestaande organisaties iets concreets in handen geven, iets om mee aan de slag te gaan? We vonden elf sleutels, elf praktische en bruikbare adviezen van mensen met ervaring in nieuwe manieren van organiseren. We hebben deze uitgewerkt in het artikel Natuurlijk organiseren! Een handreiking voor een andere kijk op organiseren [1]. En, we ontdekten nog wat anders, iets fundamenteels. Deze mensen werken vanuit een bepaalde grond- en denkhouding, zij werken vanuit het inclusiefdenken. Een manier van werken waarbij je je steeds afvraagt wat jij kunt doen om de ander te helpen zijn doelen te halen. Een ‘en-en’ manier van denken dus, die duurzaamheid impliceert: het is pas goed voor mij als het ook goed is voor jou (vlak bij mij of ver weg, nu of na mij).

Toch een kans?

Nog even terug naar bestaande organisaties. Als je iets dieper kijkt, is er ook in bestaande organisaties iets anders voelbaar. Onder de oppervlakte leeft bij een aantal mensen een heimelijke gedachte: stel dat het deze keer niet werkt, dat de crisis niet zomaar overgaat, dat deze hoop een ijdele hoop blijkt… Maar ook een boven deze angst uitstijgend aanvoelen dat er meer mogelijk zou moeten zijn dan meegaan met de eerste reflex van stil zitten en wachten.

En hier zit volgens mij een belangrijk schakelpunt. Stel dat we ervan uit gaan dat we niet ‘in de crisis’ zitten, maar dat deze situatie gewoon is wat het is, een nieuwe situatie. Zou dat mensen misschien de ruimte kunnen geven om in beweging te komen, om met nieuwe ogen te kijken naar het oorspronkelijke doel van de organisatie, de waarde van je producten en diensten, de manier waarop je mensen en werk bij elkaar brengt?

Misschien kan het dan toch, wezenlijke vernieuwing vanuit oude maar springlevende wortels. De aloude hoopvolle kerstbelofte.

Misschien herken je dit en wil je op jouw plek bijdragen, maar weet je niet hoe te beginnen of voel je je een roepende in de woestijn. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het enorm kan helpen anderen te leren kennen die op hun plek met hetzelfde bezig zijn, je gaande houden en hun ervaringen met je delen.

Laat me weten als dat je wat lijkt. We brengen jullie graag in contact met elkaar.

Op naar Oud én Nieuw.


[1] ‘Natuurlijk organiseren! Een handreiking voor een andere kijk op organiseren’ verscheen deze week in Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (december 2012, nr 4, p 75-80, uitgave van NVO2).

Bron: Natuurlijk organiseren! Een handreiking voor een andere kijk op organiseren

2 reacties

 1. 13 / 12 / 2012

  He Lia, leuke manier van schrijven! Heel inclusief. Heel aansprekend. Dat herkende ik de vorige keer ook, de reden waarom we bij de Biga groep zijn geweest en daar ook iets mee gaan doen! Dank, je zet aan het denken, voelen en doen. Groet en tot in januari.

 2. 18 / 12 / 2012
  Edith

  We worden gek gemaakt door de media die zegt dat we in de crisis zitten. Lia, fijn dat je dit anders omschrijft. “bekijk het als een nieuwe situatie” Ik ben het er helemaal mee eens!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

40 + = 42

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management