Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Kerst

artikel

21 / 12 / 2012

Het woord Kerstmis komt van het Middelnederlandse Kerstesmisse. ‘Kerstes’ duidt op Christus en ‘misse’ op mis: ‘Christusmis’ dus. ‘Kerstmis’ duidt tegenwoordig op de mis én het bijbehorende feest ter viering van Christus’ geboorte. Christus wordt gezien als de zoon die geboren is uit de maagd Maria. Hij wordt gezien als de Messias en dit is aangekondigd door de engel Annunciatie. Een aangekondigde (annuncius) boodschap (messias, message). Het is de tijd van licht.

Kerstmis is als we er bij stilstaan geen kerstmis meer, maar een kermis. De st is er uit verdwenen. Terwijl we juist even st (stil) zouden kunnen zijn. In de wintertijd is alles dat leeft in de natuur in stilte. Het leven is in de kiem in de grond (in de aarde) en in de kiem in de grond (in de aard der dingen).

In bedrijfsorganisaties wordt niet altijd stil gestaan bij dit in de aard en in de aarde aanwezig zijn van de kiem. Van datgene dat in potentie is en ten volle tot wasdom kan komen als we er bij stilstaan. In de wintertijd is stilte en rust nodig. De zomer is voor activiteit. Doen we daar in het bedrijfsleven nog aan? Aan die rust en aan de tijd nemen? Het leven gaat 24 uur per dag in volle vaart door en zo kan het ook. Zo staan we het toe.

In onze individuele organisaties (lichaam en geest) is er een zelfde ritme van winter en zomer. Die wordt gestuurd door een apart zenuwstelsel: ons autonome of vegetatieve zenuwstelsel. Eerder vegetatief dan autonoom, want we kunnen dat zenuwstelsel best een beetje beïnvloeden. Zo autonoom is het niet. Door meditatie bijvoorbeeld kunnen we het beïnvloeden. Door stil te zijn. Waar is dat zenuwstelsel voor? Het is er voor om ons interne milieu (al onze organen bijvoorbeeld) aan te passen aan de vraag van de omgeving. Moeten we ergens voor op de vlucht slaan of moeten we in de aanval, dan zorgt het vegetatieve zenuwstelsel voor een interne aanpassing.  Hebben we onze spieractiviteit nodig om aan te vallen of weg te rennen, dan is er intern zuurstof nodig in de spieren en dan moet er simpelweg meer adem gehaald worden per minuut (meer longactiviteit gevraagd) en moet die ingeademde lucht sneller getransporteerd worden door het lichaam (meer hartactiviteit gevraagd). Na verloop van tijd ontstaat er eer warmte in de spieren en moet de temperatuur dalen. Dat wordt gereguleerd door het vegetatieve zenuwstelsel.

Als we willen vluchten van onze dagelijkse taken in het werk of in de aanval over willen gaan, gaat zonder dat we er erg in hebben ook ons vegetatief zenuwstelsel actief worden. Er dreigt gevaar en het interne milieu past zich aan. Simpel. Het probleem is echter dat indien het vlucht- of aanval-gedrag zich blijft aandienen het systeem ongewenst blijft doorjakkeren. Wat ontstaat er dan? Hitte die niet kan worden afgevoerd. Te lang oververhit raken leidt tot een verschijnsel waar steeds meer mensen en vooral jonge mensen last van hebben: opgebrand zijn. Het kost de schatkist miljarden en het bedrijfsleven raakt er door ontwricht.

Wat is de remedie? Stilstaan bij wat je werkelijk wilt bijdragen in dit leven. Stilstaan bij het cadeautje dat je zelf bent. De unieke gift die je bent. Gift is bedoeld voor geven. Er is geen unieke hebt bedoeld voor hebben. Laten we stilstaan bij het openmaken van de eigen unieke schatkist. Kerst leent zich er toe (net als het gehele jaar door overigens) om jezelf te vieren als een flonkerende boodschap. Jezelf zien en als zodanig gezien worden. Dat is licht.

Annelies Oosterhoff

1 reactie

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 5 = 4

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management