Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Oud

blog

27 / 11 / 2012

Ik ben het.. belegen, oud. Mijn verstandelijk vermogen is niet meer wat het is geweest. Ik ben 49. Ik ben al jaren oud. Want de oudere werknemer is oud zodra hij/zij de 45 is gepasseerd.

Met mijn beperkte verstandelijke vermogens probeer ik dit beeld voor mijzelf wat helderder te krijgen en te onderzoeken of leeftijd niet een illusie is. Dat valt niet mee, want ik ben 49. Bovendien ben ik in dit ‘onderzoek’ bij voorbaat verdacht, omdat ik 49 ben. Toch een poging:

Christus was 33 toen hij werd gekruisigd. Alexander de Grote 31 toen hij stierf. Octavianus – ofwel Augustus kwam in het oude Rome aan de macht toen hij 21 was. Hij regeerde tot zijn dood op leeftijd van 74. Koningin Elisabeth is 86. Ze vierde dit jaar haar 60e jaar als regerend vorstin. Koningin Beatrix is 72. Zuckenberg is 30.

Jimmi Hendrix zou dit jaar 70 geworden zijn, Janis Joplin 69 evenals Jim Morisson. De drie stierven op tijd, want daardoor hebben zij de eeuwige jeugd.
Zo heeft ook Brigitte Bardot een iconisch eeuwige jeugd, totdat je haar googled en ziet dat ze inmiddels 78 is. Schrikken.

In het werkleven moet je tot je 33e heel veel leren. Vooral niet te snel gaan, geduld hebben, je voegen naar de mores van de organisatie. Voor je 40e moet je je stappen gemaakt hebben, want na je 40e wordt het al lastig voor je en met 45+ ben je feitelijk niet meer fris en fruitig. In ons werkleven van pak’m beet 23 tot straks 67, heb je dus een window van hooguit 7 jaar waarin je op grond van leeftijd en ervaring aan de knoppen mag zitten. Heb je het dan niet gedaan, kun je het na je 40e vergeten. Voor je 33e ben je te onervaren, daarna moet je twijfelen aan je oordeelsvermogen, want: te oud.

Mijn vader is 84. “Mijn lijf is oud geworden, maar mijn ziel voelt nog steeds als 27″ zei hij me een tijdje terug. Die uitspraak bleef bij mij hangen. Misschien moet je seniel zijn om zoiets te constateren, maar hij is nog steeds erg bij de pinken. Zit op facebook, fietst dagelijks 30 kilometer, golft op zijn oude dag en reist naar de uithoeken in Europa.

Mijn vraag is of we elkaar niet onnodig leed aandoen. Mijn vraag is hoeveel denkvermogen we afschrijven op grond van leeftijd. Misschien dat mijn vader per ongeluk iets slims zei op zijn 84e, namelijk: Misschien moet je vragen naar hoe oud de ziel is van je medemens en in dit geval medewerker. Wow.. Wat een inzicht.

Wie weet gaat er als wie die vraag stellen een wereld voor ons open. Wie weet kunnen we dan werken aan een raad van bestuur waarin 29 jarigen en 86 jarigen zitten, niet om dat ze jong of oud zijn, maar omdat ze daadwerkelijk iets toe te voegen hebben en omdat ze elkaar weten te vinden op grond van hun ‘vrijdenken’. Wat in de top van een organisatie kan, kan uiteraard in de rest van de organisatie ook.

De ‘generatie Woodstock’, je weet wel – die hippies die in 1969 het beroemde concert organiseerden en bezochten zijn nu allemaal rond de 70. Bekijk voor de aardigheid eens de DVD en vooral het intro. Jonge mensen, die in niets verschillen met de jonge mensen van nu. Ze zijn niet oud. Hun ziel is nog steeds 27. Kijk eens met andere ogen naar die vijftiger of zestiger. Ze zijn allemaal van na ‘Woodstock’ en allemaal behoren ze tot de grootste ‘why’ generatie die we kennen – namelijk de Popgeneratie. Geloof het of niet – ze werken in jouw organisatie! Beetje meer Rock & Roll zou sowieso goed zijn.

Met mijn beperkte verstandelijke vermogens, hoop ik dat die 45+ bemiddelingsbureautjes dan ook snel zullen verdwijnen, wanneer we ontdekken dat leeftijd niet bepalend is voor wat je kunt bijdragen en dat binnen directiekamers en op HR het boek van Barbara Strauch (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek) “The secret of the grown-up brain/discover the surprising talents of the middle-aged mind” tot de standaard gaat behoren ipv de ‘7-hobbits’ van Covey (ook alweer 80 en dood). Dat de verspilling en kapitaalvernietiging op grond van leeftijd stopt, omdat het namelijk niet waar is: Niemand is oud. Het heeft enkel en alleen te maken heeft met onze eendimensionale kijk op de dingen – omdat dit eendimensionale kijken de chaos van dit leven behapbaar, rubriceerbaar, beheersbaar en lekker makkelijk maakt. Zoals we kijken naar jongeren, vrouwen, buitenlanders, Friezen, Brabanders, Limburgers, Zeeuwen, 020, 010 en Tukkers. Zodra je oordeelt, stop je met kijken..

Maar ja. Op je ouwe dag droom je wat vaker weg.. zeggen ze. Ik niet. Want ik ben 27.

11 reacties

 1. 27 / 11 / 2012

  Hey Richard, je verhaal raakt me. Mooi. Wat raakt jou in je verhaal?

 2. 27 / 11 / 2012

  Ha, dit is waar we het over hadden he? Hoezo willen grote organisaties innovatie agenderen als ze allemaal in hun RvB allemaal dezelfde krijtstreeppakken zitten. it’s all in the mix. Jongere geesten en frisdenkers in RvB en RvT toelaten en tegelijkertijd oudere medewerkers toelaten bij startups en young professional networks. “Are you experienced?” schalt Hendrix door de ruimte. je bent nooit te jong – en nooit te oud – om te leren.

 3. 27 / 11 / 2012

  @ Nynke.. Het geeft mij een tomeloze (tijdloze) energie.. Boy. Wat een mogelijkheden!

  @ Guido: Een tijdje geleden een lezing gehouden over ‘Board of Directors’ en een prachtige verzameling aangelegd van foto’s via Google. Google op ‘Board of Directors’ en afbeeldingen en je hoeft er he-le-maal niets meer aan toe te voegen. Je hoeft er niet eens lang voor te zoeken. Voor het opscheppen en inderdaad. Ze zien er allemaal hetzelfde uit. De foto’s zeggen alles… Daar hoef je de verandering niet van te verwachten. Plak woorden als ‘ vernieuwing’ ‘ duurzaamheid’ ‘betrokkenheid’ ‘aandacht’ ‘openheid’ op deze foto’s en je weet dat het niet klopt. Heerlijk!

 4. 28 / 11 / 2012
  Analysa

  Fantastisch beschreven. Ik ben zielsjong en vol energie.

 5. 04 / 02 / 2013
  Ronnie

  Hoi Richard, ontzettend leuk. Ik voel mij net zoals die MBI weegschaal aangaf .. 12 jaar!

 6. 06 / 02 / 2013
  Christine

  Prachtig geschreven!

 7. 06 / 02 / 2013

  Gave blog :-).

  Toen ik, na de geboorte van mijn oudste zoon parttime (60%) ging werken, had ik een zelfde ervaring. Ik werd in eens behandeld alsof mijn verstandelijk vermogens ook met 40% waren afgenomen.

  Nog een vraag: waarom je ziel een getal geven als leeftijd er niet toe doet?

  Met hartelijke groet,

  Hetty

 8. 06 / 02 / 2013

  meneer Koopman,

  Jij bent toch veel ouder… 😉

  Mooi verhaal, en iets waar we weleens over spraken. Oude zielen enzo. Goed verhaal, raakt me. Zeker in jouw geval ben je jonger dan de meeste leeftijdsgenoten. Maar aan de andere kant zijn er natuurlijk heel veel mensen die omgekeerd 27 zijn, maar zich gedragen als een persoon van 84. Zou het inderdaad zo eenvoudig zijn, om enkel de mensen een kans te geven… is die ruimte er in een organisatie? En worden we niet in een hokje gestopt, juist door de mensen die zich ouder gedragen, vanwege de status die daarmee gemoeid gaat?

  Ik ga eens een kopje thee zetten, en me hier eens over buigen.

  Bedankt voor je leuke interessante ‘hey-wordt-eens-wakker-allemaal-blog’!

 9. 07 / 02 / 2013
  Mart

  Terechte blog Richard.
  Ik ben blij met zoveel wijsheid in de familie…

 10. 19 / 03 / 2013

  Deze meesterlijke blogger schrijft [woorden]. De reacties zijn [woorden]. Maar woorden blijken hol als er niets mee gedaan wordt,
  Richard, zullen we samen een nieuw bedrijfje starten om RVB spiegels te gaan verkopen?

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

70 + = 73

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management