Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Niks vergrijzing!

artikel

26 / 11 / 2012

‘Kunt U me zeggen hoe laat het is, meneer?’ Een jongetje op straat stelde me een aantal jaren geleden die vraag. Ik weet nog dat ik omkeek, omdat ik dacht dat hij tegen iemand achter me sprak. Wacht even? Had hij het tegen mij? Was ik een meneer en was ik U? In zijn ogen kennelijk wel, maar ik was er nog niet zo aangewend om als een ouder iemand gezien te worden.

Als het over ouder worden gaat en over de manier waarop daar tegenaan gekeken wordt in Nederland, merk ik dat ik behoorlijk lichtgeraakt ben geworden de laatste jaren. Bij artikelen in kranten en tijdschriften wordt steeds vaker de leeftijd van de persoon in kwestie vermeld. Het is een kader dat we blijkbaar nodig hebben om het verhaal te begrijpen, om het waarheidsgehalte van de uitspraken te toetsen en om in te schatten of we de persoon in kwestie serieus moeten nemen.

Toen ik laatst een artikel onder ogen kreeg met de titel “Niks vergrijzing: duurzame inzetbaarheid!” vroeg ik me af wat die titel bij de lezers losmaakt. Ongetwijfeld heeft de schrijver het goed bedoeld, wat ook bleek uit het artikel zelf. Hij hield een dapper pleidooi voor langer doorwerken.

Hoe vaker ik dat woord vergrijzing lees, hoe vaker ik besef dat ouder worden ongemerkt een probleem is geworden of is gemaakt. Een ongewenst verschijnsel. En ik behoor daarmee zelf  dus ook tot de ongewenste verschijnselen. Als ik niet oppas, ga ik ook zo over mezelf denken en dan ontstaat er een vicieuze cirkel.

Dat problematiserende kleeft niet aan andere natuurverschijnselen als eb en vloed of herfst of krimpende maan. Mensen worden al duizenden jaren ouder. Tegenwoordig veel ouder en actiever ouder. Mensen zijn zelf duurzamer geworden. Maar jong en nieuw is de norm en daartegen afgezet is de vergrijzing van de bevolking dus een lastig verschijnsel. Als je het omdraait en uit zou gaan van oud is de norm, dan is verjonging en versnelling het probleem. Die zorgen voor vervlakking, een te hoge snelheid van veranderingen en het ontstaan van wegwerpartikelen. Maar oud is nooit zo expliciet de norm aller dingen geweest, zoals jong nu wel is in deze tijd. We communiceren en publiceren allemaal voortdurend en door de taal die we gebruiken ontstaan nieuwe werkelijkheden.

Kijk maar eens naar het tweede stuk van die titel “duurzaam inzetbaar”.

De term roept de gedachte op dat het over productiemiddelen gaat. Doordat je alleen door een ander inzetbaar bent, lijkt het zelfs of het over slavernij gaat. Het is de taal van werkgevers, reclame jongens, beleidsadviseurs en journalisten.

Zo praat je niet over mensen die voor de uitdagende opgave staan om op een zinvolle manier aan hun actieve jaren invulling te geven, om toegevoegde waarde aan de maatschappij te leveren en betrokken te blijven bij de wereld. Het gaat toch over met plezier blijven werken?

Termen als “een leven lang leren” of “in ontwikkeling blijven en bijdragen” doen veel meer recht aan de mensen en aan de maatschappij dan de tweedeling die door een titel als boven geciteerd in leven gehouden wordt. Bij duurzaamheid mag je veronderstellen dat er goed over nagedacht is. Duurzaamheid vraagt zorgvuldige taal.

David Jan van Stolk

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 12 = 20

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management