Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Een no-nietjes mentaliteit

artikel

21 / 11 / 2012

Duurzaam nieuw organiseren staat letterlijk tegenover ‘uitputtende oude organisaties’. Het gedachtegoed van ‘Verdraaide organisaties’ (zie artikel of boek) maakt inzichtelijk hoe die uitputting er uit ziet en belangrijker: hoe ‘de pijl kan worden omgedraaid’ zoals een aantal heel erg succesvolle organisaties zoals Finext of Buurtzorg ons al laten zien.

Uitgeput
Kort samengevat vindt die uitputting plaats door de enorme hoeveelheid geld, tijd en aandacht die uit het primair proces wordt onttrokken in het nastreven van een systeemwereld die ‘af’ is maar in de praktijk nooit af blijkt te komen. En wat die overmatige aandacht voor dit streven doet met de mentaliteit in de organisaties en het appèl daaruit op de professional die steeds meer gevangen raken tussen ‘de bedoeling’ en ‘de regels’.

De uitzending van brandpunt op 6 mei 2012 laat pijnlijk zien hoe onterecht ons vertrouwen in die systeemwereld is. De miljarden die het politieapparaat zijn ingepomd en allemaal bij extra management, beleidsmakers, ICT en andere vormen van overhead zijn terechtgekomen hebben niet geleid tot één extra veroordeling.

Aan de andere kant begint de escape bij het terugvinden en laden van ‘de bedoeling’ achter alles wat we doen. Door het denkproces steeds bij de bedoeling te starten blijft de systeemwereld ondersteunend en eenvoudig. Hierbij past ook het basismodel van het boek:

No-nietjes mentaliteit
In het proces van die vereenvoudigen zou ik vandaag de no-nietjes mentaliteit willen introduceren. Met de no-nietjes mentaliteit bedoel ik dat eigenlijk alles wat in een organisatie op papier wordt gezet beperkt zou moeten worden tot één enkel velletje. En dat nietjes dus gewoon gewoon niet meer besteld worden.

Dit betekent dat je steeds weer gedwongen wordt de echte essentie te vinden en dat je keuzes moet maken in wat nu toch echt het allerbelangrijkste is en wat vast ook belangrijk is maar toch weg gelaten moet worden. Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht dus.

Wat is de werking?
We hebben geleerd volledig te zijn en dit leidt tot een hoop dikke documenten. De vraag is natuurlijk wel wat we bereiken met deze documenten. Wanneer mensen die documenten niet of half lezen, wat is de waarde er dan van? Zelfs als mensen het helemaal lezen: wat blijft er hangen? Kun je dan niet beter zo weinig schrijven dat je de kans vergroot dat ten minste het meest belangrijke blijft hangen?

De essentiële vraag binnen verdraaide organisaties is steeds: hebben we een reëel zicht op wat de ‘werking’ is van alles wat we doen? Hoe onze communicatie door ‘werkt’ in de mindset en het gedrag van de uitvoerende professionals. Wat de ‘werking’ is van ons dashboard, of dus de ‘werking’ van onze documenten.

Voorbeelden
TNO ontwikkelde de A3-methodiek voor het opstellen van een jaarplan, Kaplan & Norton de strategiekaart voor het maken van een dashboard in één overzichtelijk plaatje en SqEME kwam met een techniek voor procesdenken waarin de meest lastige processen toch terug te brengen zijn tot één velletje.

De no-nietjes mentaliteit is geen no-nietjes-systeem. Dus we mogen best toch af en toe een nietje gebruiken, en we mogen ook zeker een A3 of zelfs een nog groter formaat gebruiken als het de bedoeling dient. Maar steeds bewust van de vraag wat de ‘werking’ is van wat we op papier zetten op al die mensen die de hele dag met allerlei informatie geconfronteerd worden.

Zou de no-nietjes mentaliteit in uw organisatie wat kunnen helpen in de vereenvoudiging? Heeft u tips hieromtrent voor andere lezers?

Veel plezier met experimenteren!

Groet, wouter

 

 

 

1 reactie

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 10 = 12

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management