Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Duurzaam? Ik? Feitelijk niet nee.

artikel

05 / 11 / 2012

Ik handel feitelijk niet duurzaam! Wat een onthulling. Toch zit er een redenatie achter die ik graag met je deel.

Slapende kreukel en wakkere engel 

 

Om de vraag te kunnen beantwoorden of wij feitelijk duurzaam handelen, kom ik er niet omheen om iets over mijn perspectief over jou en mij uit te leggen. Eenvoudig gezegd ben ik gaan geloven in twee manieren om naar onszelf te kijken.

Wij zijn tegelijkertijd zowel een groot talent, als een grote kreukel. Je zou dat ook kunnen opschrijven als: “we zijn zowel ziel als lichaam, eigenheid én persoonlijkheid, talent en draak”. Vanuit het de laatste perspectieven handelen wij feitelijk niet duurzaam en kunnen wij dat ook niet. Ons lichaam eist overleving en liefst ook een mate van comfort die in onze Westerse wereld het niveau bereikt heeft van het hof van de Zonnekoning. Ik keur dit niet af hoor, ik duid het alleen wel, omdat het ons handelen zo bepaalt. Het is prima om dagelijkse levensbehoeften te besparen (ook AH leeft straks uit kratten), want dan houden we iets over om lekker goedkoop even naar de zon te kunnen vliegen.

Het tweede perspectief om onszelf te bezien, versterkt de bovenstaande. Wij leven niet bij één bewustzijn alleen. We leven zowel in een slapend bewustzijn waarin we bijvoorbeeld makkelijk over anderen spreken als zij er niet zijn, of waarin we klagen over van alles en nog wat. Wanneer we wakker werken en leven, treedt er een dagbewustzijn in werking: tuk op feiten en gebeurtenissen. Vanuit dat dagbewustzijn zijn er vlagen van zelfbewustzijn. Op die moment besef je je opeens iets, heb je een ingeving, komt er een idee in je op, tijdens het scheren bijvoorbeeld. Dit zelfbewustzijn is de poort tot al-bewustzijn. De vlagen van verbinding in bos of strand, na het vrijen, of waar dan ook. Momenten waarop de tijd verdwijnt en er gevoelens in je opkomen die we vroeger als lankmoedig, deemoedig, barmhartig zouden beschrijven. Vredig, zo zou je het ook kunnen noemen.

Onze systeeminstelling staat niet op duurzaam

Maslow zei het al, basisbehoeften gaan voor hogere behoeften. De spirituele scholen noemen het ook, maar anders: “wij bewegen van dag tot dag tussen slaap- en dagbewustzijn: de vlagen van zelfbewustzijn en zeker van al-bewustzijn vergen oefening en aandacht”. Duurzaam handelen vraagt van ons dat we hogere (en niet uitsluitend basis)behoeften nastreven en ons slaap- en dagbewustzijn kunnen ontstijgen. Jammergenoeg is dat niet onze systeeminstelling.

Er is hoop

omdat we allemaal, ieder op onze eigen tijd op onze levensweg van slapende kreukel naar wakkere engel duurzaam worden. Daar is geen houden aan: als er in ons iets verandert dat op een hogere leest is geschoeid, verandert ons handelen mee.

1 reactie

 1. Pingback: Is duurzaam intelligent organiseren de kern van Duurzaam Nieuw Organiseren? | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

29 − = 20

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management