Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

DSM Sinochem Pharmaceuticals over zelforganisatie

artikel

01 / 11 / 2012

Zelforganisatie, hoe pak je dat aan?
 • Breng de logica weer terug in het vak en in de organisatie.
 • Haal – in overleg met medewerkers – dubbel werk of bureaucratische rompslomp weg.
 • Geef mensen verantwoordelijkheid over hun werk: ga na hoe je zelf wilt werken, niemand wil dat er voortdurend iemand over zijn schouder mee kijkt.
 • Maak teams of afdelingen zelf verantwoordelijk voor het halen van de planning, niet de afdeling bedrijfsvoering.
 • Draai het organigram om: zet medewerkers bovenaan! Leidinggevenden faciliteren de medewerkers, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.
 • Werk met persoonlijke roosters. Dit verhoogt de tevredenheid!

DSM Sinochem Pharmaceuticals produceert en verkoopt antibiotica en werkt met zelforganisatie.

DSM Sinochem Pharmaceuticals werkt aan duurzame inzetbaarheid door de introductie van zelfsturing. Dit betekent dat er geen teamleiders meer zijn, maar ploegen zonder chef. Men is met het eigen team zelf verantwoordelijk voor het werkproces. Elke ploeg heeft iemand die zich naast het ‘gewone’ werk bekwaamt in een andere discipline (zoals kwaliteit, veiligheid, HR).

Wat heeft het opgeleverd?
Dit heeft meer eigen verantwoordelijkheid, meer initiatieven en betere kennis van de business en van de werkprocessen opgeleverd. Dit leidt tot een hogere productie tegen een lagere kostprijs per eenheid. Daarnaast voelen de medewerkers zich meer betrokken, en hebben ze meer plezier in het werk.

Tip: organiseer kleinschalig. Geef mensen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid en invloed, om te bereiken dat men zich eigenaar voelt van het bedrijf. Zelfsturing is een mooie manier om dit te bereiken.

Tekst en video zijn afkomstig van: duurzameinzetbaarheid.nl

2 reacties

 1. Pingback: DSM Sinochem Pharmaceuticals over zelforganisatie | Duurzaam Nieuw Organiseren | Nieuw Werken | Scoop.it

 2. 13 / 12 / 2012

  En nog een stapje verder in deze mooie best practise van DSM Sinochem Pharmaceuticals in het kader van het Nieuwe Werken zou de volgende stap kunnen zijn: niet zelf roosteren (want dat is extra belastend voor de werknemer) maar SAMEN roosteren! Ovitech heeft fantastische kwantitatieve en kwalitatieve resultaten geboekt met hun visie op roosterplanningen binnen grote organisaties die te maken hebben met (onregelmatige) ploegen- en weekenddiensten. Werk ook hier bottom-up: laat je werknemers aangeven wanneer ze vrij willen zijn en zo -met inzet van een stuk techniek- het samen roosteren implementeren met in acht neming van de arboregels: meer gemotiveerde en tevreden werknemers, daling (kort) ziekteverzuim, betere balans werk en prive voor iedereen (niet recht van de sterkste maar gelijkwaardigheid in roosters) en daling andere kosten werkgever aangezien het roosteren met minder FTE kan gebeuren, de kennis wordt geborgen en er alleen gewerkt wordt wanneer er werk is. Win-win dus!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

5 + 1 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management