Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Diversiteit is geen vraagstuk

artikel

12 / 11 / 2012

Diversiteit is geen vraagstuk. Het vraagstuk is: hoe gaan we er mee om?

Meer dan ooit zijn we wereldwijd met elkaar verbonden, door mondialisering en mobilisering. Dit vraagt expliciete aandacht voor de dynamiek van (culturele) verschillen. Een belangrijke vraag daarbij is: Hoe gaan we om met mensen die er niet alleen anders uitzien, maar ook anders denken en handelen dan we gewend zijn?  Hoe zorgen we ervoor dat we negatieve polarisatie tegengaan? Het antwoord: door het creëren van verbinding.

Duurzame verbinding krijg je door raakvlakken te vinden en door verschillen te vieren. Tegelijkertijd. Gezamenlijke doelen afspreken en iedereen de ruimte te geven zelf invulling te geven hoe deze te behalen. Dit betekent voor leidinggevenden dat zij het lef moeten hebben om hun eigen waarheid en favoriete aanpak ter discussie te stellen. Openstaan. Werkelijk luisteren betekent immers je eigen mening mogelijk bijstellen. En dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Om diversiteit toe te laten en te benutten, zouden leidinggevenden en teams moeten streven naar een inclusieve cultuur. Dat wil zeggen: een sfeer en werkwijze creeeren waarbij alle aanwezige talenten worden gezien en benut, waar verschillende ideeën worden gehoord en waar niemand op basis van zijn of haar ‘andersheid’ impliciet of expliciet wordt buitengesloten. Gemeenschappelijkheid wordt gecreëerd door individuele- en groepsverschillen en overeenkomsten zichtbaar te maken. Inclusiviteit krijg je paradoxaal genoeg door exclusiviteit te bevorderen, te maximaliseren.

Uitdaging: Procedures en omgangsvormen creëren waarbij verschillen er mogen zijn en tegelijkertijd sturen op eenheid. Een creatieve basishouding stimuleren, flexibel omgaan met tegenstellingen. Vraagtekens zetten bij de status quo. Met de taken en doelen voortdurend in het vizier.

De grote vraag is dan natuurlijk: hoe doen we dat? Deze vraag zal de rode draad zijn van de blogjes die ik de komende tijd zal schrijven.

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van de boeken ‘Normaal is anders!’ (in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’) en Wow! Wat een verschil.

1 reactie

 1. Pingback: Diversiteit is geen vraagstuk | Duurzaam Nieuw Organiseren | Nieuw Werken | Scoop.it

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 82 = 84

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management