Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Weconomics: over het opnieuw organiseren van werk en welvaart

09 / 10 / 2012

Om verschillende redenen zijn we aan het begin van de 21e eeuw in een welvaartcrisis gekomen. Het systeem waarmee we onze welvaart ‘geproduceerd’ hebben, is niet duurzaam en is ook niet meer te repareren. Omdat werk en de manier waarop we ons werk organiseren, sterk bepalend is voor onze welvaart, richt ik mij primair op het opnieuw organiseren van ons werk. Ik doe dit met het organisatiemodel: Weconomics. Weconomics gaat over het opnieuw organiseren van werk, welvaart en economie. Hierbij speelt de HR professional een belangrijke rol. We kunnen een nieuwe duurzame welvaart organiseren. Niet door bestaande werkorganisatie te veranderen, maar door werkorganisaties opnieuw op te bouwen vanuit de kleinste bouwstenen: mens en middel. Opnieuw organiseren is geen verbouw maar nieuwbouw!

We zullen werk en welvaart, opnieuw moeten organiseren om tot een duurzame welvaart te komen. Door bijvoorbeeld vergrijzing en stijgende zorgkosten, zullen we veel productiever moeten worden om onze welvaart te behouden. Dat lukt niet met de huidige manier van organiseren. De landbouwer en fabrieksarbeider zijn meer dan vijftig keer productiever geworden. De productiviteit van de informatieverwerker is sinds 1965 nauwelijks verdubbeld! De reden hiervoor is simpel: we organiseren het werk van de informatieverwerker met de verkeerde werkorganisatie, met het verkeerde instrument. We vinden het vanzelfsprekend dat we voor werk naar een bedrijf gaan, voor geld naar een bank en voor zorg naar de overheid. We zullen eerst deze vanzelfsprekendheden moeten loslaten, voordat we ons werk en onze welvaart opnieuw kunnen organiseren

Het Weconomics organisatiemodel richt zich op het opnieuw organiseren van ons werk: niet langer binnen de belemmerende muren van bedrijven, maar binnen gedeelde informatienetwerken. Bijna alle beroepen en functies hebben te maken met het verwerken van informatie (informatie delen, opslaan, zoeken, communiceren, overleg, vergaderen, ‘verkooppraatjes’, transacties uitvoeren enzovoort). Meer dan de helft van de werkenden in Nederlands, is meer dan de helft van de tijd bezig met het verwerken van informatie. Omdat informatie de belangrijkste productiefactor is geworden, richt Weconomics zich vooral op het verbeteren van de productiviteit van de informatieverwerker. We zijn toe aan de volgende stap in de organisatie van ons werk. Grofweg zien we de volgende ontwikkeling in de ‘instrumenten’, waarmee we ons werk organiseren:

 1. boerderijgemeenschappen
 2. ambachten
 3. bedrijven
 4. samenwerkingsverbanden
 5. communities en gedeelde informatienetwerken

Automatisering, maar ook allerlei managementconcepten en opleidingen, hebben ons de afgelopen decennia nauwelijks productiever gemaakt. Dit komt vooral omdat we het verwerken van informatie nog binnen de muren van bedrijven organiseren. De vanzelfsprekendheid dat we ons werk moeten organiseren met bedrijven, moeten we loslaten. In de transitie van bedrijf naar communities en gedeelde informatienetwerken speelt de HR & Change professional een belangrijke rol.

Er zijn kasten vol geschreven met boeken op het gebied van verandermanagement, vaak met het zelfde patroon: maak eerst een SWOT analyse, maak daarna een strategisch plan, ga vervolgens de structuur aanpassen en ga daarna de organisatie en de mensen veranderen. Maar bestaande managementliteratuur stelt bijna nooit ‘het bedrijf’ als organisatievorm ter discussie. Weconomics doet dit wel. Het neemt niet het bedrijf als eenheid van denken bij de organisatie van ons werk, maar de kleinste bouwstenen: mens en middel. Samen vormen deze organiserend vermogen. Ik wil bestaande instituten helemaal niet veranderen, omdat dat meestal toch gedoemd is te mislukken en heel veel negatieve energie kost. We moeten accepteren dat het bedrijf als instrument waarmee we ons werk organiseren haar langste tijd heeft gehad Ik bouw liever een nieuw huis, op basis van nieuwe fundamentals en ik ‘nodig’ bestaande processen uit, om in het nieuwe huis te komen ‘wonen’. Ik bouw liever nieuwe werkorganisaties: communities en gedeelde informatienetwerken. Weconomics is niet veranderen, maar vernieuwen. Veranderen is moeilijk. Vernieuwen is leuk. In een nieuw huis gaan wonen waar alles het goed doet, alles schoon is en voldoet aan de laatste wensen en eisen is leuk.

In mijn tweede boek (ruim 1200 pagina’s, verdeeld over twee delen) wordt het Weconomics model verder uitgewerkt. Deel I geeft een diepe en brede analyse van problemen, ontwikkelingen en inzichten met betrekking tot de organisatie van ons werk (en onze welvaart). In deel I worden de belangrijkste inzichten uit de organisatiekunde behandeld. Daarnaast biedt dit deel, zowel een historische analyse, als een analyse vanuit zes verschillende perspectieven: mens, ecologie, generatie, economie, techniek en politiek. Deze analyse heeft geleid tot het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuw organisatiemodel. Met dit model kunnen we ons werk (en onze welvaart) opnieuw organiseren. Het boek bestaat naast een stuk theorie en analyse uit een organisatiemodel, een infrastructuur en een programma. Deze komen in deel II aan de orde. Het boek geeft nieuwe inzichten in de manieren waarop we ons werk en welvaart opnieuw kunnen organiseren. Niet langer binnen starre en gesloten bedrijven, maar in gedeelde informatienetwerken en met behulp van flexibele en professionele portfoliowerkers en communities.

In een serie van artikelen zal ik op deze blog ingaan op een aantal thema’s, die te maken hebben met het duurzaam organiseren van werk en welvaart en de rol van de HR professional en verandermanager daarin. Rode draad in mijn bijdragen zal zijn: welk werk doen we in de 21e eeuw, hoe organiseren we dat en wat is de bijdrage van HR daarin?

 Paul Bessems

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 6 = 3

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management