Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Good practices: rivierengebied en sociale werkvoorziening

artikel

17 / 10 / 2012

Innovatie in het rivierengebied

Er gebeurt iets interessants in het rivierengebied. Al eeuwen proberen we het water te beheersen en daar zijn we in Nederland ijzersterk in geworden. We worden wereldwijd gezien als meesters in dit vak. Maar…het werkt niet meer. Het water stijgt namelijk te snel.

In het rivierengebied wordt daarom pijlsnel geïnnoveerd. In plaats van het water te willen beheersen, wordt de rivier juist weer alle ruimte gegeven. Het mag gaan waar het wil. Het water wordt gezien als een levend richtsnoer. De functies wonen, werken, recreëren worden daaraan aangepast. Het water wordt daarmee het leidend principe in het ruimtelijk ontwerp.

Met verrassende effecten als gevolg. Er ontstaan creatieve nieuwe manieren van leven en werken in de uiterwaarden met drijvende snelwegen, diversiteit in de natuur, energiewinning uit waterverval, recreatie aan de waterplassen. Een duurzame nieuwe manier van organiseren met innovatie als gevolg.

De link met organisaties

Ik zie een parallel met organisaties. Daar zijn we goed geslaagd in het beheersen van de mens. We hebben met onze functiebouwwerken dijken aangelegd, zodat je weet waar je wel en niet heen mag stromen. We hebben zorgvuldig bepaald hoe je je moet ontwikkelen en hoe liever niet in competentieprofielen en beoordelingssystemen. Bedoeld om de doelen van de organisatie, of die van de aandeelhouders, te realiseren.

Deze manier van werken is ook hier niet langer houdbaar ben ik bang. Mensen hebben de laatste jaren onze organisaties massaal verlaten om op een of andere manier zelf vorm en richting te geven aan hun werk. En de volgende generatie verwacht heel wat anders van ons.

Wat als we net als in het rivierengebied het water in onze organisatie, de mens, leidend zouden maken in ons organisatieontwerp? Hoe zou dat zijn?

Sociale werkvoorziening: het grote voorbeeld

Er is een groep organisaties die dit al jaren doet, die dit zogezegd in hun DNA hebben: de sociale werkvoorzieningen.

Jaren geleden kwam ik bij zo’n sociale werkvoorziening te werken als hoofd P&O. En dat veranderde radicaal mijn manier van kijken. Al op de eerste dag. Vóór die dag keek ik selecterend. Ik had een functie en daar zocht ik de geschikte mens bij. Vond ik heel normaal. Met deze manier van kijken strandde ik al de eerste dag van mijn nieuwe baan. Niemand van de mensen daar bleek geschikt voor mijn functies. Deze mensen konden namelijk niets. Dacht ik. Heel even.

In een fractie van een seconde drong het tot me door. Hier werkt het anders. Hier is de mens leidend. Deze organisatie creëert zinvol en winstgevend werk voor mensen die bij andere organisaties niet aan de slag komen en toch niet thuis willen zitten, maar mee willen doen en met hun werk een bijdrage willen leveren aan de samenleving. Hier wordt werkelijk gekeken naar de talenten, drijfveren en ambities van mensen. Niet in woord, er wordt helemaal geen ophef over gemaakt, maar in daad. Mijn manier van kijken veranderde 180 graden. Ineens keek ik inclusief, insluitend en zag ik gewoon mensen met mogelijkheden. En dat bleken er verbazingwekkend veel.

Sociale werkvoorzieningen zijn sindsdien mijn grote voorbeeld. Bij hen zijn de HR doelen het primaire proces en vormt de commerciële bedrijfsvoering het middel om die mensgerichte doelen te realiseren én tegelijk gewoon geld te verdienen.
Een waar staaltje van mensgerichte bedrijfskunde. Een mooi en reëel voorbeeld van hoe je waarde toevoegt aan alle stakeholders. Een duurzame manier van organiseren dus. Daar valt volgens mij wat van te leren.

Een keer rondkijken bij een sociale werkvoorziening? Laat het weten, ik regel het graag voor je.

 

8 reacties

 1. 17 / 10 / 2012

  Hoi Lia, wat een geweldig stuk. Ja, dat raakt me wel. En ja, het lijkt me erg boeiend om een keer rond te kijken bij een sociale werkvoorziening. We zijn bezig met een LearningLab bruggen bouwen door individu en collectief binnen organisaties. Lijkt me leerzaam met de bril die jij schetst.

 2. 17 / 10 / 2012
  Lia

  Hoi Nynke, dank voor je enthousiaste reactie. Ik kijk even of er meer geinteresseerden zijn voor een kijkje bij een sociale werkvoorziening. Ik kom er bij je op terug!

  • 18 / 10 / 2012

   Fijn Lia, ja, met meer mensen gaan, is nog mooier. Ik hoor je graag.

 3. 18 / 10 / 2012

  Mooie vergelijking. Als het water te hard stijgt, moet je geen dammen bouwen, maar de loop van het water volgen, waardoor zich nieuwe – ongeziene en onvoorziene – mogelijkheden voordoen. Chapeau, Lia!

 4. 21 / 10 / 2012

  Wat een mooie parallel! En wat jij schetst rondom het primaire proces is in ons werk inderdaad zeer herkenbaar. Duurzame inzetbaarheid van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (en dus niet altijd direct in het ideale plaatje passen) is absoluut mogelijk. De deuren van onze organisatie staan open voor mensen die graag willen zien hoe daar binnen de Sociale Werkvoorziening mee om wordt gegaan!

 5. 22 / 10 / 2012

  Dank je voor aanbod Yvonne. Ik neem graag contact met je op.

 6. 16 / 05 / 2013

  First who, then water…
  Gisteren heb ik een dagje rondgelopen bij Biga Groep BV en ik werd me bewust van mijn verstandelijke en psychische beperkingen. Ook ik heb allemaal greppels en slootjes in mijn hoofd waar het water gekanaliseerd kabbelt. Juist de gesprekken met de professionals op de werkvloer leidden tot een paar overstromingen.
  Ja, Lia, we moeten niet focussen op de dijken, dammen en stuwen waar we organisaties mee willen reguleren maar op het leven in het water; de unieke gaven van ieder persoon. Jim Collins benadrukte dit al in Good to Great onder de titel ‘First Who, then What’. Het begint m.i. met een ‘natte blik’. Onze ogen mogen wel wat waterig zijn als we de ander zien.
  Daar heeft een dagje @Biga mij weer bij geholpen. Bedankt.

 7. 20 / 05 / 2013
  Bram

  Mooi stuk Lia.
  Na de dag dat wij langs de Biga Groep zijn geweest heb ik een ander, positiever beeld gekregen van de mensen die werken binnen deze organisatie.
  Een aanrader om daar een keer langs te gaan!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

6 + 4 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management