Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Vitale duurzame organisaties

19 / 10 / 2012

Als het gaat om vitaliteit en duurzaamheid in relatie tot organisaties zouden we wellicht gebaat zijn bij een dokter of een gezondheidskundige met kennis over organisaties. Vitaliteit en duurzaamheid zijn namelijk begrippen die ankeren in gezondheidskennis. Bijpassende synoniemen zijn ook ‘welzijn’ en ‘welbevinden’, die verwijzen naar het Engelse woord ‘wellbeing’. Vager en – voor diegenen die zich heel diep in de aarde voelen vastgemetseld -zweverig wordt het als we dit Engelse woord vertalen met bron-zijn. Toch is dit juist waar het om gaat bij duurzaam organiseren.

De organisatie laten ‘kloppen’ door het hart van de organisatie te raken waarmee een lang en gezond leven van de organisatie mogelijk wordt. Mooie woorden, maar wanneer, waardoor en waarom ‘klopt’ de organisatie dan? ‘De organisatie klopt’ als deze de oorsprong van de organisatie, haar bron, kent en ervaart en hiermee in contact blijft in welke crisis dan ook.

Wat is dat: de oorsprong van een organisatie? Dat is niet winst maken. Winst maken is geen tot de oorsprong behorend concept of doel, maar een middel passend bij een doel. Het doel van een organisatie is het creëren van een bepaald gezamenlijk geformuleerd product en/ of dienst dat waarde toevoegt aan de omgeving van de organisatie. Het concrete doel ontstaat vanuit een bepaald inspiratie, die door de leden van de organisatie geformuleerd en beleefd moet worden. De bron levert hierin de inspiratie. Het door de organisatie te leveren product en/ of dienst zijn resultaten die gedragen worden door mensen en menselijke relaties. Geen vitale organisatie zonder inspiratie en geen inspiratie zonder mensen. En die mensen zijn gebaat bij wellbeing.

Mensen willen graag gezond zijn en gezonde relaties hebben. Gezonde mensen en gezonde menselijke relaties kunnen tegen een stootje. Gezondheid vat ik op als het geheel van fysiek, psychisch en sociaal welbevinden en niet slechts als de afwezigheid van ziekte. Deze positieve definitie is de krachtige, al jaren dienstdoende leidraad van de WHO, de World Health Organization. Kunnen we de huidige al dan niet beursgenoteerde organisaties beoordelen op hun gezond zijn en daarmee vitaal en duurzaam zijn? Dan dienen we van organisaties hun fysiek, psychisch en sociaal welbevinden vast te kunnen stellen. Het beantwoorden van de vraag of we hiertoe in staat zijn, wil ik nog even uitstellen.

Belangrijker is eerst te doorzien wat de missing link is in deze visie van ‘organizational well being’. Dat is de notie van de mens die er toe doet in de organisatie. De ‘organisatie-mens’ is, gemiddeld genomen, niet voldoende vitaal en duurzaam. Die mens heeft zich decennialang aangepast aan de buitenwereld en aan de daar vandaan opgelegde normen en waarden. Die mens doet wat er van hem of haar gevraagd wordt, maar is al jaren zichzelf niet meer. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer jonge mensen thuis zitten met een burn-out met onderliggende depressie. Wat deze betreurenswaardige groep mensen nodig heeft zijn geen antidepressiva (die ze nu wel snel en veel ontvangen), maar een ‘deep rest’ in hun ‘being’, in hun wezen. Die diepe rust in zichzelf, waardoor ze hun eigen wezen in het hart kunnen raken, en alles weer gaat kloppen, die hebben ze niet geleerd op school, of thuis. Ze hebben de boot gemist als het gaat om van (eigen) nature te zijn en zo te gedijen, groeien en ontwikkelen. De boot gemist in het verschil mogen maken, uniek mogen zijn.

Al op de kleuterschool worden mensen in een bepaalde richting gedreven. Als slaven moeten ze bouwen en timmeren aan de weg van kennis is macht. Later aan- en afgevoerd naar hun werk in kuddes (ik denk nu aan de files). Al jong op de basisschool geboetseerd volgens de weg van scores halen, citotoetsen, schoolonderzoeken, studiekeuzes, enzovoort. Dan is het niet verwonderlijk dat zij op een gegeven moment een ‘deep rest’ nodig hebben om niet depressief te raken en te buigen onder de enorme externe en eenzijdige prestatiedruk die ze ervaren. Dan is er zelfonderzoek nodig. Dan kunnen ze naar een arts, een coach, een dominee. Dit alles omdat ze niet weten hoe ze het zelf zouden kunnen oplossen.

Als samenleving zijn we vergeten hoe moedig en natuurlijk het is om onze eigen unieke individuele talenten te ontplooien. We hebben zo ons oog gericht gehad op de maakbare wereld van winst en prestaties dat we gevallen zijn in de val van geld en goed. Dit alles belemmert vitaliteit en duurzaamheid. Een vitale en duurzame organisatie begint bij het kennen en beleven van de idealen en talenten van onszelf.

Annelies Oosterhoff

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

1 + 4 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management