Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Duurzaam Nieuw Organiseren in vijf lessen

09 / 10 / 2012

In mijn artikel ‘Nieuw organiseren. Doe het rigoureus, of doe het niet’ werk ik toe naar vijf lessen rondom Duurzaam Nieuw Organiseren. Voor het platform Duurzaam Nieuw Organiseren zet ik deze lessen graag op een rijtje:

Vijf lessen

 • Begin met de missie. Een nieuwe vorm van organiseren omvat meer dan het aanpassen van de organisatiestructuur. Het begint bij de vraag naar het waartoe van de organisatie (de missie). In het licht van die missie worden alle facetten van de organisatie herontworpen en ingericht.
 • Werk met pilots. In een grote organisatie is het dikwijls lastig om alle facetten te veranderen. Als je een touwtje loshaalt, haal je alles los. Begin daarom in een bedrijfsonderdeel, maar doe het daar dan wel rigoureus.
 • Decentraliseer en centraliseer tegelijkertijd. Wanneer medewerkers meer invloed krijgen op het operationele proces, moet de focus van de centrale organisatie niet meer liggen op het managen van die processen. Juist de strategische focus van de organisatie moet worden versterkt, de missie, visie en doelen moeten helder zijn en de randen van het speelveld afgebakend. Kwaliteitscriteria en standaarden moeten voor iedereen helder zijn.
 • Lange adem. Wees erop  voorbereid (en bereid eventueel bestuur en/of aandeelhouders er op voor) dat de resultaten eerst kunnen verslechteren voordat ze beter worden. Er gaat enige tijd overheen voordat alle systeemvariabelen zich in een nieuwe samenhang hebben gevoegd.
 • Gedeeld leiderschap. Het is bijna onmogelijk dat een enkele persoon alle facetten van een organisatietransitie kan overzien. Werk daarom nauw samen in het directieteam en bevraag elkaar kritisch op de aansluiting van organisatorische facetten.

Voor het gehele artikel verwijs ik naar deze link.

Lenette Schuijt

3 reacties

 1. Pingback: Duurzame organisatiestructuren « WinWinWerkt Weblog

 2. Pingback: Duurzame organisatiestructuren | Duurzaam Nieuw Organiseren

 3. Pingback: Nieuw organiseren met minder management: een praktijkvoorbeeld | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

48 − 45 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management