Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Duurzame organisatiestructuren

impressie

31 / 10 / 2012

Op de Performa beurs woonde ik een uur durende sessie bij waarin Wouter Hart (Verdraaide Organisaties) en Fokke Wijnstra (Finext) hun visie op duurzame organisatiestructuren met ons luisteraars deelden. Een bijzonder inspirerende sessie.

Wouter heeft onderzoek gedaan naar de dynamiek achter organisaties die opvallend goed presteren. Deze organisaties denken en handelen vanuit hun binnenste kern (in de terminologie van Wouter ‘bedoeling’ maar vaak ‘organisatiemissie’ genoemd). Van hieruit ontstaan de handelingen en acties en worden simpele (en zo min mogelijk) systemen en procedures ontwikkeld die louter dienen om de medewerkers te ondersteunen. De simpele procedures zijn voor iedereen dermate logisch dat het eenvoudig opvolgen is. Deze organisaties leven vanuit hun kernwaarden. Medewerkers krijgen zo de kans het maximale uit hun talent te halen en de betrokkenheid en het vertrouwen onderling is groot.

Belangrijke pijlers zijn:
kernwaarden + transparantie + duidelijk ‘wat de bedoeling is’ + communicatie.

Hier tegenover (in negatieve zin) staan de organisaties die denken en opereren vanuit hun overgeorganiseerde systemen en procedures. Mensen worden afgeremd en naleving is vrijwel onmogelijk omdat niemand de procedures nog kent en overziet. Gefrustreerde organisaties waarbij medewerkers niet hun potentie kunnen bijdragen en de vitaliteit te leiden heeft.

Finext heeft een organisatiestructuur ‘The Semco Way’. Zelfsturende teams van minimaal 8 en maximaal 12 personen, geen functie-titels, geen hiërarchie, geen vaststaande functieprofielen. Iedere medewerker pakt het werk aan waar hij of zij goed in is. Initiatieven kunnen genomen worden en medestanders en budget zelf voor worden gevonden. Hoe het werkt is voor een buitenstaander moeilijk te bevatten, maar dat het werkt is zeker. De financiele resultaten van Finext zijn bijzonder goed en de medewerkers vitaal, betrokken en bijzonder tevreden.

Donderdag 10 oktober is dit nieuwe kennisplatform (duurzaamnieuworganiseren.nl) online gegaan. Op dit platform kunt u meer lezen over initiatieven m.b.t. nieuwe organisatiestructuren.

Lees ook http://www.duurzaamnieuworganiseren.nl/2012/10/implementeren-van-duurzaam-nieuw-organiseren-in-vijf-lessen/

Wouter Hart heeft een boek geschreven dat eind oktober 2012 uitkomt. Meer over zijn onderzoek naar uitstekend presterende organisaties kunt u lezen op www.verdraaideorganisaties.nl

Door: Michal van Dantzig, WinWinWerkt

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

15 − 14 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management